Klaus Iohannis mesaj la serbarea Zilei Unității Germane: „Vă asigur că veți avea în continuare un partener apropiat în România”

Klaus Iohannis mesaj la serbarea Zilei Unității Germane: „Vă asigur că veți avea în continuare un partener apropiat în România”
Klaus Iohannis: Închiderea școlii nu trebuie exagerată. Am cerut o metodologie destul de detaliată / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 05/10/2020, 15:20
Actualizat: 05/10/2020, 19:03

Președintele a participat, luni la evenimentul organizat pentru a sărbători Ziua Unității Germane, aniversată în data de 3 octombrie. Șeful statului va merge la Școala Germană București, unde se derulează festivitățile.

Președintele a participat la Ziua Unității Germane, organizată la Școala Germană București, de la ora 17:00, a transmis Administrația Prezidențială. Evenimentul va fi transmis prin sistemul unic de transmisie în direct și pe site-ul Președintelui României, dar și pe contul de Facebook al Ambasadei Germaniei la București, așa cum a anunțat misiunea diplomatică.

Principalele declarații ale președintelui

„Este o onoare să iau parte anul acesta la sărbătorirea celei de-a 30-a aniversări a unității germane, de data aceasta în condiții speciale, adaptate restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Sărbătorirea, anul acesta, a 30 de ani de la unificarea Germaniei, precum și marcarea, anul trecut, a aceluiași interval de timp de la căderea Zidului Berlinului, reprezintă repere istorice esențiale ale poporului german, dar și al unei Europe democratice, unite, deschise și puternice.

Doresc să îi mulțumesc domnului președinte federal, Frank-Walter Steinmeier, pentru cuvintele de apreciere la adresa cooprării dintre România și Germania și să îl asigur că România, ca stat profund atașat de idealul de unitate europeană, reprezintă un partener solid și de încredere al Germaniei în spațiul central și sud-est european.

Aștept cu mare plăcere vizita la București a președintelui federal, de îndată ce condițiile o vor permite.

Doamnelor și domnilor,

Cancelarul Konrad Adenauer obișnuia să spună: „Toți trăim sub același cer, dar nu avem toți același orizont”. Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, a fost o contribuție importantă pentru viitorul european comun. Suntem datori să contruim în continuare viitorul comun al cetățenilor noștri în spiritul cooperării, solidarității și coeziunii, atribute care definesc proiectul nostru european.

Relația bilaterală excelentă și solidă dintre România și Germania a evoluat continuu și dinamic, ajungând în prezent să aibă un caracter cu adevărat strategic.

Aniversăm anul acesta 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-germane. În ultimii ani, relațiile politice dintre cele două țări s-au dezvoltat semnificativ prin contacte frecvente și substanțiale la toate nivelurile.

Mă bucur totodată să constat că un pilon de bază al cooperării noastre continuă să îl reprezinte legăturile economice foate strânse, Germania fiind cel mai important partener comercial al României și unul dintre principalii investitori în economia românească.

De asemenea, un liant important care potențează relațiile româno-germane este reprezentat de comunitatea românească din Germania și de cea a etnicilor germani din România.

Comunitatea românească din Germania, una dintre cele mai mai din afara României, reprezintă un veritabil model de integrare în societatea germană, contribuind la difersitatea socio-culturală și la prosperitatea statului german.

În egală măsură, etnicii germani din România, cu rădăcini adânc implantate în istorie și apreciați pentru contribuția lor la modernitatea României și la viața socială și culturală a comunităților în care trăiesc, aduc o contribuție semnificativă la consolidarea legăturilor idintre statele noastre.

În acest context, doresc să salut organizarea, peste doar câteva zile, a celei de-a 23-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România.

Un domeniu în care colaborarea româno-germană are rădăcini istorice profunde este cel al educației. Primele cărți tipărite în limba română, precum și multe dintre primele școli românești și dintre cele mai importante asociații culturale ale românilor transilvăneni au apărut în orașele săsești și în comunitățile mixte din Sudul Transilvaniei.

Colaborarea româno-germană în sfera educației rămâne un important pilon al relațiilor noastre bilaterale, iar Școala Germană din București, Deutsche Schule Bukarest, oferă copiilor o alternativă educațională care facilitează comunicarea interculturală.

Și pentru că ne aflăm într-o școală, să ne amintim în acest cadru că astăzi sărbătorim și Ziua Mondială a Educației.

Toate comunitățile școlare, indiferent de modelul educațional urmat, contribuie la construcția societăților de mâine.

Apreciez în mod deosebit aplecarea cadrelor didactice și a elevilor spre proiecte care promovează sustenabilitatea, inclusiv protecția mediului și informarea privind schimbările climatice.

Felicit comunitățile școlare pentru activitatea și rolul lor în consolidarea societăților democratice și pentru eforturile recente de a continua actul educațional în ciuda pandemiei de COVID-19.

Onorată asistență,

Apreciem angajamentul și contribuția Președinției germane a Consiliului Uniunii Europene la consolidarea proiectului european. Vă asigur că veți avea în continuare un partener apropiat în România pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Avem nevoie de o Europă unită, prosperă, sigură, mai aproape de cetățenii săi și mai puternic profilată în plan global!

Principiile fundamentale care stau la baza Uniunii – unitatea, solidaritatea și coeziunea – au fost revalidate de actuala criză sanitară. În atingerea obiectivului comun de aprofundare a proiectului european, este imperativ să depășim diviziunile și să găsim soluții și instrumente pentru ca Uniunea să devină mai puternică și să răspundă mai eficient unor eventuale provocări similare în viitor.

Am dovedit la nivel european că putem să răspundem acestui imperativ prin agrearea, în luna iulie, alături de ceilalți lideri ai Uniunii Europene, a Pachetului de relansare economică.

Acordul, de o importanță istorică, va sprijini în mod semnificativ economiile statelor membre afectate de criza sanitară și va contribui la consolidarea proiectului european.

În același timp, protejarea cetățenilor, a libertăților și a valorilor europene este un obiectiv esențial al viitoarelor acțiuni ale Uniunii Europene, în contextul în care ne confruntăm cu un număr tot mai ridicat de amenințări atât din interior, cât și din afara granițelor Uniunii.

Sunt convins că o Uniune puternică – atât intern, cât și pe plan global – va continua să aducă bunăstare și securitate cetățenilor săi, va continua să inoveze și să facă față provocărilor tehnologice, să fie un actor economic competitiv, să aibă un impact recunoscut la nivel global și să fie un model de democrație.

Doamnelor și domnilor,

Împărtășim motto-ul Președinției germane, „Împreună pentru redresarea Europei”, având convingerea că unitatea și coeziunea europeană sunt soluțiile necesare pentru a depăși provocările actuale, așa cum o arată și istoria europeană, la care momentul unificării Germaniei stă martor.

Închei prin a transmite, în numele poporului român și al meu personal, cele mai calde felicitări și urări de pace și prosperitate pentru națiunea germană.

Herzlichen Glückwünsch zum Tag der Deutschen Einheit!

La mulți ani Germaniei!”

Școala Germană București – Deutsche Schule Bukarest (DSBU) – este singura școala din România care urmează în totalitate programa germană și care este acreditată de Ministerul Afacerilor Externe din Germania și membră a Federației Mondiale a Școlilor Germane din străinatate, conform prezentării de pe site-ul instituției de învătățâmânt, care a inaugurat în acest an școlar un nou sediu pentru 500 de copii, de la creșă până la ultima clasă de liceu.

Evenimentul de azi coincide și cu marcarea Zilei mondiale educației.

Ieșirea publică a președintelui vine în contextul în care premierul și-a anulat luni întâlnirile și a cerut să fie testat pentru COVID-19, după ce a participat, marțea trecută, la emisiunea moderată de Silviu Mănăstire, care a fost diagnosticat pozitiv cu nolul coronavirus. A doua zi, miercuri, premierul a avut o întâlnire cu președintele la Palatul Cotroceni.

30 de ani de la reunificare. „Sărbătorim azi democrația!”

La 3 octombrie 2020, s-au împlinit 30 de ani de la momentul reunificării Germaniei, un episod simbolic al încheierii Războiului Rece, și ziua în care Berlinul a devenit un singur oraș. Unificarea Germaniei de Vest capitalistă cu Germania de Estc omunistă, două entități create prin împărțirea Europei și separate prin Cortina de Fier, imediat după înfrângerea Germaniei naziste, a avut loc la 11 luni de la prăbușirea Zidului Berlinului.

„30 de ani de Unitate Germană! Sărbătorim astăzi democrația! Realizarea Unității Germane a fost posibilă acum 30 de ani doar datorită demonstrațiilor pașnice din numeroase orașe ale fostei RDG și prin curajul și hotărârea vecinilor noștri din Europa Centrală și de Est. Din revoluția pașnică de atunci a luat naștere răspunderea de a apăra democrația, statul de drept și întărirea societății civile. #germany30”, au transmis, sâmbătă, reprezentanții Ambasadei Germaniei la București, pe contul de Facebook.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...